Автор: Ахметова Нүргүл Юсупқанқызы, мейірбике
Табылдиева Бубикан Нұсұпбекқызы, мейірбике
Панфилов ауданаралық көпсалалы ауруханасы аудандық емхана
Ошаева Жанар Жақынбекқызы, фельдшер лаборант,
Панфилов ауданаралық көпсалалы ауруханасы
Барлық адамдар «холестерин» ұғымымен таныс. Жақында «таза медициналық термин» барлық жерде қолданыла бастады. Олар өз өнімдерін жарнамалап, тұтынушыны: «бұл жақсы, өйткені оның құрамында холестерин жоқ» деп сендіреді. Диетологтар холестеринді кетіруді және денені сауықтыруды қамтамасыз ететін барлық бағдарламаларды әзірлейді.
Холестерол: бұл не және ол не үшін қажет?
Көптеген адамдар холестериннің адам тамақпен бірге алатын зиянды компонент екеніне сенімді. Сондықтан онымен кез-келген жолмен күресу керек. Бұл мәлімдеме тек ішінара дұрыс. Холестерол әрқашан зиян тигізбейді. Сонымен қатар, онсыз адам ағзасы дұрыс жұмыс істей алмайды. Сонымен, холестерин адамдар үшін нені білдіреді?
«Холестерол» термині май алмасуының ағымын қамтамасыз ететін және липидтер санатына жататын органикалық қосылыс деп түсініледі. Адам ағзасы бұл затты өздігінен синтездей алады. Бұл бауыр мен ішекте болады. Барлық холестериннің 80% дерлік организм өздігінен өндіреді және тек 20% тамақтан алынады.
Холестерин жасушалардың қалыптасуы мен дұрыс жұмыс істеуі үшін қажет. Ол сүйектер мен бұлшықеттердің жұмысын қамтамасыз етеді, жүйке талшықтарының функционалдығын қолдайды. Органикалық заттар гормондардың синтезіне ықпал етеді, метаболизмге қатысады, Е, А, К дәрумендерін сіңіруге көмектеседі.
Холестерин деңгейі
Холестериннің зияны туралы кейбір мифтерді жойғаннан кейін, зат ағзаға оның деңгейі қалыпты шектерде өзгерген кезде ғана пайдалы болады деп айту керек. Шамалы ауытқуларға жол беріледі. Олар жеке ерекшеліктермен байланысты.
Денедегі холестерин деңгейін анықтау үшін терапевтпен кеңесу керек. Маман қан анализін тағайындайды. Зерттеу нақты нәтижелерді көрсету үшін пациент процедура қарсаңында физикалық белсенділіктен бас тартуы керек, алкогольді ішпеуі керек және аш қарынға қан тапсыруы керек.
Жоғары холестериннің себептері қандай?
-Дұрыс тамақтанбау. Бұл мәселенің негізгі көздерінің бірі. Майлы тағамдарды, ысталған еттерді, фаст-фудты теріс пайдалану қайғылы салдарға әкеледі. Сонымен қатар, диетологтар ет, жұмыртқа құрамына кіретін холестерин шұжық пен шошқа майы сияқты зиян келтірмейді деп мәлімдейді.
-Жаман әдеттер. Темекі шегу және алкогольді теріс пайдалану қан тамырларының жағдайын едәуір нашарлатады және холестерин концентрациясының жоғарылауына ықпал етеді.
-Гиподинамия. Физикалық белсенділіктің болмауы жалпы қан ағымының баяулауына әкеледі. Төмен қозғалғыштық аясында тамырларда холестерин жинала бастайды.
-Генетикалық аурулар. Кейбір тұқым қуалайтын патологиялар холестерин концентрациясының жоғарылауымен бірге жүруі мүмкін.
-Жүктілік. Осы кезеңде органикалық заттардың деңгейі жоғарылауы мүмкін.
Холестеринді қалай төмендетуге болады?
Дәрігерге барыңыз. Дәл диагностикасыз және қауіпті заттың жоғары концентрациясының себебін анықтамайынша, оның деңгейін қалыпқа келтіру қиын. Тексеруден өтіп, маманның барлық тағайындауларын қатаң сақтау қажет.
Тамақтануды қалыпқа келтіріңіз. Диетадан барлық зиянды тағамдарды алып тастау арқылы сіз холестерин деңгейін едәуір төмендете аласыз.
Спортпен шұғылданыңыз. Өмір салтыңызды қайта қарап, өзіңізге ұнайтын физикалық белсенділікті таңдаңыз (фитнес, велосипедпен жүру, жүзу, саябақта серуендеу).
Зиянды заттардан бас тартыңыз. Темекі шегуді тоқтатып, алкогольді толығымен тастаңыз. Тек осы жағдайда терапияның оң нәтижелеріне сенуге болады.
Дәрігерге үнемі баруды және холестеринді тексеруді ұмытпаңыз. Бұл қажет болған жағдайда емдеуді уақтылы түзетуге көмектеседі.