Жүрек-қантамыр жүйесінің ауруларының алдын алу

Кардиология

Авторы: Рахманова Мария Кемелахуновна, Рустембекова Замзагуль Мадияровна, Кусаинова Бакытгуль Тулегеновна, жансақтау бөлімінің  мейіргерлері, ШЖҚ «Облыстық кардиологиялық орталық» МКК

     Атеросклеротикалық шығу тегі жүрек-қан тамырлары аурулары (ЖЖА), әсіресе жүректің ишемиялық ауруы (ЖИА) бүкіл әлемде мезгілсіз өлімнің негізгі себебі болып қала береді. Эпидемиологиялық зерттеулерге сәйкес, ЖҚА алдын алудың тиімділігі жоғары. Коронарлық артерия ауруынан болатын өлім-жітімнің 50%-ға төмендеуі қауіп факторлары бойынша араласулармен және емнің жақсаруымен 40%-ға ғана байланысты.

Атеросклеротикалық шығу тегі жүрек-қан тамырлары аурулары (ЖҚА), әсіресе жүректің ишемиялық ауруы (ЖИА) бүкіл әлемде мезгілсіз өлімнің басты себебі болып қала береді. Эпидемиологиялық зерттеулерге сәйкес, ЖҚА алдын алудың тиімділігі жоғары. Коронарлық артерия ауруынан болатын өлім-жітімнің 50%-ға төмендеуі қауіп факторлары бойынша араласулармен және емнің жақсаруымен тек 40%-ға байланысты.

ЖҚА профилактикасы – бұл ЖҚА және онымен байланысты мүгедектіктің әсерін жоюға немесе азайтуға бағытталған қоғамдастық және жеке деңгейлердегі үйлестірілген күш. Алдын алу шаралары өмір бойы, туғаннан кәрілікке дейін жүргізілуі керек.

Негізгі алдын алу стратегиялары:

Халық: өмір салтын өзгерту, қоршаған орта жағдайлары, салауатты өмір салтын насихаттау;

Жоғары тәуекел стратегиясы: ЖҚА қауіп факторларының деңгейін төмендетуге бағытталған алдын алу шаралары. Бұл алдын алу бағыттары бірін-бірі толықтыруы керек.

ЖҚА профилактикасын екі топқа бөлуге болады:

Бастапқы профилактика жұмыс пен демалыстың ұтымды режимін, физикалық белсенділікті арттыруды, ас тұзын шектеуді, алкогольді және темекі шегуді тастауды, калория мен дене салмағын азайтуды қамтиды. Шын мәнінде, бұл адам өмірінің ұтымды жағдайларын сақтауға мүмкіндік беретін бастапқы профилактика.

    Екіншілік (дәрілік және дәрілік емес) профилактика аурудың қайталануын болдырмау, іске асырылған қауіп факторлары бар адамдарда асқынуларды дамыту, осы аурулардан сырқаттанушылық пен өлімді азайту, сондай-ақ жағдайды жақсарту мақсатында тексерілген ЖҚА бар науқастар топтарымен сараланған түрде жүргізіледі. пациенттердің өмір сапасы.

ЖҚА қауіп факторларының жіктелуі:

Биологиялық (өзгермейтін) факторлар:

— жасы, жынысы, тұқым қуалаушылық (туыстарында ЖҚА ерте дамуы), дислипидемияның, гипертонияның, глюкозаға төзімділіктің, қант диабетінің және семіздіктің пайда болуына ықпал ететін генетикалық факторлар

Мінез-құлық (өзгертілетін) факторлар:

— Тамақтану әдеттері, темекі шегу, физикалық белсенділік, алкогольді тұтыну, стресске ұшырау.

       Тәуекел факторларының біреуінің болуы 50-69 жас аралығындағы ерлердің өлім-жітім көрсеткішін 3,5 есеге, ал бірнеше факторлардың бірлескен әсерін 5-7 есеге арттырады. Осылайша, ЖҚА қауіп факторларына әсер ету үшін әрбір жеке тұлғаны салауатты өмір салтын қалыптастыруға ынталандыру қажет.

Салауатты өмір салтын насихаттайтын және қауіп факторларының деңгейін төмендететін іс-шаралар:

1. Темекіні тастау (темекі тартпайтындар темекі шегетін бөлмелерде қалады (пассивті темекі шегу). Егер адам күніне 5 темекі шегетін болса, өлім қаупі 40%, күніне бір қорап болса — 400%, яғни мүмкіндік артады. өлу 10 есе көп!

Қазақстанда темекі шегу 25 жастан асқан адамдардың әрбір бесінші өлімінің жанама себебі болып табылады.

Атеросклеротикалық шығу тегі жүрек-қан тамырлары аурулары (ЖЖА), әсіресе жүректің ишемиялық ауруы (ЖИА) бүкіл әлемде мезгілсіз өлімнің негізгі себебі болып қала береді. Эпидемиологиялық зерттеулерге сәйкес, ЖҚА алдын алудың тиімділігі жоғары. Коронарлық артерия ауруынан болатын өлім-жітімнің 50%-ға төмендеуі қауіп факторлары бойынша араласулармен және емнің жақсаруымен 40%-ға ғана байланысты.

2. Төмен холестерині бар диетаны ұстау: қаныққан майларды азайту (майлы шошқа етін тұтынуды азайту, диетаға күркетауық, қоян, төмен холестерин етін енгізу), тұтас дәндерге, көкөністерге назар аудару (тәулігіне 5 порцияға дейін ұсынылады), жемістер мен балық. Жұмсақ маргарин, күнбағыс, жүгері, рапс немесе зәйтүн майын пайдалану керек.

Рационалды тамақтану — бұл тұзды тұтынуды шектеумен теңдестірілген, тұрақты (күніне кемінде 4 рет) диета.

3. Артық салмақты азайту. Артық салмақ коронарлық артерия ауруларының және атеросклерозға байланысты басқа аурулардың даму қаупін арттырады. Бір қызығы, халықтың 12 пайыздан астамы өз салмағын мүлде білмейді. Артық салмақтың таралуы жасына қарай артады. Салмағыңызды бағалау үшін дене салмағының индексін (BMI) = салмақ (кг) / бой (м 2) анықтауға арналған қарапайым формуланы пайдаланыңыз.

4. Қан қысымын бақылап отыру керек. Қан қысымының деңгейін 140/90 мм Hg-ден жоғары емес ұстаңыз. Өнер.

5. Дене белсенділігін арттыру. Аптасына кемінде 150 минут орташа аэробты (жаяу, жүзу, велосипедпен жүру) физикалық белсенділік (күніне 30 минут, аптасына 5 рет) немесе аптасына 75 минут қарқынды физикалық белсенділік немесе комбинация.

6. Липидтер алмасуының көрсеткіштерін бақылау керек.Ол үшін, CV қаупі өте жоғары емделушілерде тығыздығы төмен липопротеидтер холестеринінің (ТТЛП-С) <1,8 ммоль/л мақсатты деңгейіне жету немесе бастапқы мән 1,8-3,5 ммоль/ болса, оны кем дегенде 50%-ға төмендету ұсынылады. L (ESC, 2016).

7. Алкогольді тұтынуды шектеген жөн. Ерлер үшін күніне 2 стандартты дозадан аз (1 доза — 12 г/18 мл этанол) және әйелдер үшін күніне 1 стандартты дозадан аз, бұл шамамен 330 мл сыраға немесе 150 мл шарапқа немесе 45 мл. рухтардан.

8. Гликемияны бақылау. Гликирленген гемоглобин деңгейі < 6-6,5%.

9. Ұзақ уақытқа созылатын стресстік жағдайлардан аулақ болыңыз.

Тіпті өмір салтының кішігірім өзгерістері жүрек пен қан тамырларының ерте қартаюын бәсеңдетуі мүмкін. Салауатты өмір салтын бастау ешқашан кеш емес. Адамда коронарлық артерия ауруының белгілері пайда болғаннан кейін, аурудың өршуіне және болжамының нашарлауына ықпал ететін қауіп факторлары әрекет етуді жалғастырады, сондықтан оларды түзету емдеу тактикасының ажырамас бөлігі болуы керек

Жоғарыда айтылғандарды қорытындылай келе — дәрігер ауру адамды емдейді, ал, аурудың алдын алу әрбір адамның өз таңдауы.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *