8 февраля 2022, 03:53 | 1 607 просмотров
Тамақтан улану - бұл микробтармен және олардың токсиндерімен, яғни адамнан адамға берілмейтін улармен ластанған тамақ өнімдерін тұтыну нәтижесінде пайда болатын ауру.
Тамақтан уланудың жалпы белгілері: аурудың жедел, кенеттен басталуы, тез қалпына келу, белгілі бір адамдар тобында аурудың бір уақытта басталуы, жедел қысқа мерзімді ауру, аурудың белгілі бір тағаммен байланысы, тамақтан улануды тудырған өнімді алып тастағаннан кейін аурудың тоқтатылуы.
Облыс аумағында жыл сайын үйде консервіленген өнімдерді пайдалануға байланысты ботулизм жағдайлары тіркеледі. Облыстың көптеген аумақтарындағы топырақ ботулизм қоздырғышының спораларымен ластанған. Көбінесе, көкөністерді сақтау шарттары сақталмаса, ботулизм қоздырғышы өнімге енеді және анаэробты жағдайда токсинді шығару арқылы дами алады. Адамдар үшін өлім дозасы - бұл ми мен жұлынға әсер ететін шамамен 0,3 мкг токсин. Өлім тыныс алу бұлшықеттерінің сал ауруына байланысты болады. Ботулинге қарсы сарысуды уақтылы енгізу ғана өлімнен құтқарады, сондықтан ботулизм токсинімен улануға күдік туындаған жағдайда дереу медициналық көмекке жүгіну керек. Дәрігер келгенге дейін сілтілі ерітінділермен асқазанды шаюды жалғастырыңыз. Дәрігер келгенге дейін күдікті өнімнің қалдықтарын, құсу массасын тастамаңыз, оларды тексеріп, уланудың себебін анықтап, аурудың одан әрі таралу мүмкіндігін болдырмауға болады.
Ботулизмнің алдын-алу көкөністерді консервілеу және ет өнімдерін ыстау кезінде барлық гигиеналық және технологиялық жағдайларды сақтаудан тұрады.
Сонымен ботулизмнен басқа, алтын түстес стафилококктың улануына тоқталайық. Әдеби мәліметтерге сәйкес, дені сау халықтың шамамен 25-40% алтын түстес стафилококктың тасымалдаушылары болып табылады. Олар терінің және мұрын-ауыз қуыстарының қабынуын тудырады. Көбінесе жаман әдеттер - түшкіру, аузын жаппай жөтелу, мұрныңызды қолыңызбен сүрту-бұл стафилакокктың тамаққа енуі. Өсіп келе жатқан бактерия токсинді шығарады, бұл кенеттен және ауыр улануды тудырады. Токсиннің өзі ыстыққа төзімді, қайнау температурасына бір сағаттан астам уақыт төтеп береді. Сондықтан жақсы дайындалған тағамның өзі улануды тудыруы мүмкін. Алтын түстес стафилакокк токсинінің жиі өршуі балмұздақты, пуддингтер, жұмыртқа өнімдерін, сүт өнімдері сияқты тағамдарды тұтынған кезде тіркелген.
Өзіңізді тамақтан уланудан және жіті ішек инфекцияларынан қалай қорғауға болады?
Қорытындылай келе, тамақтан уланудың алдын-алу қарапайым, жалпы қабылданған гигиена ережелерін сақтауды, тамақ таңдауға мұқият қарауды, жеке тағамдардың ингредиенттерін дұрыс аспаздық өңдеуді, жарамдылық мерзімі өткен тағамнан аулақ болуды талап етеді.
Аман-сау болыңыз!