Бруцеллез дегеніміз не?

Мақала

Автор: Мансаринова Гульнара Есимхановна,участковая медсестра, Аксуская  ЦРБ  СБ Матай

Бруцеллез — бұл септикалық ретті жұқпалы ауру, оның өзіндік клиникалық көрінісі бар-терлеудің көп мөлшері, қозғалыс аппараты мен жүрек-тамыр жүйесінің зақымдануы бар толқын тәрізді безгегі. Қоздырғыш-қоршаған ортаға төзімді және төмен температурада өмір сүретін бруцелладан шыққан грам-теріс микроорганизм. Бруцеллез зоонозды инфекция болып саналады, яғни ұсақ және ірі қара мал, шошқа қоздырғыштың резервуары және жұқтыру көзі болып танылды.

Инфекция жұқтырған сүт пен сүт өнімдерін тұтынған кезде, ұшаларды бөлшектеу және өңдеу кезінде, төлдеу және төлдеу кезінде, сондай-ақ жануарлармен тығыз байланыста болған және оларға күтім жасаған кезде асқазанның шырышты қабаты арқылы жүреді. Жекелеген жағдайларда жүннің, қи мен жердің шаң бөлшектері арқылы инфекцияның аэрогенді берілу жолы да жоққа шығарылмайды. Адам ағзасына еніп, микроб жергілікті қан айналымы мен лимфа коллекторларына енеді. Әрі қарай қоздырғыш бауыр, сүйек кемігі, лимфа жүйесі, көкбауыр арқылы инфекцияның қайталама ошақтары пайда болады. Нақты гранулемалар жүйке, тірек-қимыл аппаратында, сондай-ақ ұрпақты болу жүйесінде өседі. Аллергиялық көріністердің пайда болуымен дененің жоғары сезімталдығы пайда болады.

Әдетте, ағзаға енгеннен кейін инфекция бір аптадан кейін – ең көбі жиырма бір күнде сезіледі, бірақ бірнеше айдан кейін пайда болуы мүмкін. Аурудың белгілері соншалықты күтпеген және әртүрлі болуы мүмкін, сондықтан клиникалық көріністі бір сипаттамаға келтіру қиын.

Ерте кезеңде белгілері тұмауға немесе басқа вирустық инфекцияларға өте ұқсас адамда бруцеллез диагнозын қою өте қиын. Көбінесе дене температурасының 7-10 күн немесе одан да көп уақыт ішінде 39-40°C дейін жоғарылауымен сипатталады. Қызба қалтырау, терлеудің жоғарылауы және интоксикацияның жалпы белгілерімен бірге жүреді. Кейіннен тірек-қимыл аппаратының, жүрек-тамыр, жүйке және дененің басқа жүйелерінің зақымдану белгілері пайда болады. Ауру барлық дерлік органдарға әсер етеді, өлімнің себебі сирек кездеседі, бірақ көбінесе өмір бойы мүгедектікпен аяқталады, ал жүктілік кезінде ол өлі туылуға немесе мерзімінен бұрын босануға әкелуі мүмкін.

Бруцеллезді емделусіз қалдыруға немесе өзін-өзі емдеуге қатаң жол берілмейтінін бірден түсіндіру керек. Мұндай аурумен күрделі емдеу және күрделі емдеу қажет.

Сондай-ақ, бруцеллалар сыртқы ортада тұрақты екенін білу керек. Суда олар 2 айдан асады, сүтте — 40 күн, фета ірімшігінде — 2 ай, шикі етте — 3 ай, тұздалған — 30 күнге дейін, жүнде — 4 айға дейін. Бруцеллалар қызған кезде және көптеген дезинфекциялық заттардың әсерінен өледі.

Есіңізде болсын! Бруцеллез ауруының алдын алу үшін рұқсат етілмеген сауда орындарында азық-түлік сатып алудан аулақ болу; шикі сүтті тұтынуға жол бермеу; етті дайындау кезінде оны кемінде бір сағат термиялық өңдеу жүргізе отырып, шағын кесектермен дайындау қажет. Жануарларға күтім жасау кезінде арнайы киімді, қолғапты пайдалану

Осы күрделі емес іс-шараларды қатаң сақтау аурудың пайда болуының алдын алу үшін өте маңызды және сол арқылы Сізді және сіздің балаларыңызды бруцеллез сияқты қауіпті аурудан қорғауға мүмкіндік береді!!!

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *